Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
« April 2010 »
S M T W T F S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Entries by Topic
All topics  «
BEDAK SEJUK
HERBA TOURS
MAKLUMAT BANK
Minyak Sawan
Nanas Muda
Painapple Tours
penawar dari kunyit putih
POKOK NILAM
Blog Tools
Edit your Blog
Build a Blog
RSS Feed
View Profile
You are not logged in. Log in
My Blog
Wednesday, 2 September 2009
Nanas Muda Penawar Batu Karang
Now Playing: Nanas Muda Penawar Batu Karang
Topic: Nanas Muda

Nanas Muda Penawar Batu Karan

Nanas muda sangat berguna untuk merawat batu karang. Ambil buah nanas yang muda kemudian bakar bersama garam mineral (tawas) dan perah untuk mendapatkan jus nenas muda lalu diminum.

Cara yang lain ialah ambil jus nanas muda kemudian dicampur dengan GaramMineral (garam Buluh KLS) boleh di tempah dari www.surimenara.webs.com kemudian minum petang dan malam. Pada keesokan pagi anda akan dapati biji-biji batu karang yang lembut akan keluar melalui air kencing. Ia seperti lendir dan berbuih-buih .

Dapatkan nenas muda dari kami 4 biji RM52.00 termasuk kos perkhidmatan dan penghantaran.

Sila ambil perhatian, jangan salahguna nanas muda. Nanas muda boleh menyebabkan wanita mengandung mengalami keguguran  ini kerana sifat nanas muda yang melembut dan menghancurkan hingga batu karang boleh terkakis, begitu juga kandungan yang masih muda.

Walau bagaimanapun Nanas segar adalah buah tempatan yang sangat berkhasiat yang mengandungi pelbagai mineral berguna untuk tubuh.  Sebenarnya banyak kegunaan nanas yang tidak kita ketahui. Kita hanya tahu keenakan rasa nanas bila dimakan segar. Selain itu nanas boleh dibuat Jem, paceri, lauk gulai bersama ikan atau masak lemak. Pelbagai kegunaan lain seperti membuat pai, kuih tat, acar, dan sebagainya.

Untuk mendapatkan Nanas Muda Hubungi 012-7066365 Sudin atau 071-7063943 Suriana


Posted by muizz130708 at 11:19 PM EDT
Post Comment | Permalink | Share This Post
Friday, 14 August 2009
RAWATAN KANSER
Now Playing: RAWATAN KANSER

RAWATAN KANSER

Terdapat pelbagai kaedah untuk meraawat penyakit. Pertama dengan cara memakan ubat-ubatan ( samada ubatan moden atau ubatan tradisional herba) yang ke dua dengan cara pembedahaan iaitu potong dan buang dan yang ketiga adalah urutan.

Sekiranya kita mengamalkan memakan ubat untuk mengubati penyakit, ini bermakna kita perlu membena kekuatan dalaman untuk merawat secara semula jadi. Ubat yang saya maksudkan adalah herba. Berlainan dengan ubat moden, biasanya ia mempunyai kesan sampingan. Semua ubat-ubatan tersebut kebanyakkannya adalah mempunyai kandungan dadah sebab itu ia mempunyai kesan sampingan.

Berbeza denga herba, pemulihannya mungkin mengambil masa yang agak lama tetapi ia tiada kesan sampingan.

Perlu di ambil perhatian bagi Pesakit Kanser

Sekiranya mengambil herba sebagai kaedah rawatan ada beberapa perkara perlu di ambil perhatian. Minuman - Jangan mendidihkan air paip kerana kandungan air paip mempunyai klorin dimana apabila berlaku pemanasan ia akan menjadi bahan yang menggalakkan pertumbuhan sel kanser. minumlah air bertapis yang bersifat alkali atau air yang tinggi kandungan mineralnya. Seeloknya minum air zam-zam atau air bersih dari gunung, air mata air atau air sungai (bersih tak tercemar).

 Makanan- Dapatkan sumber makanan organik atau segar dari ladang yang tidak menggunakan baja kimia atau racun. Sayuran hidroponik tidak digalakkan kerana ia menggunakan baja kimia. Segala sayuran dipasar kebanyakkannya ditanam diladang dimana pengusahanya mengutamakan pokok yang subur dan tidak dirosakkan serangga/ulat. . Seeloknya makan sayuran yang anda tanak sendiri menggunakan baja abu atau baja organik dimana ini lebih terjamin. Bahan kimia dan racun yang terdapat dalam sayuran menjadi penyebab pesakit kanser bertambah menderita.

Makanlah hanya ayam kampung (ayam organik). Jangan Makan ayam daging kerana ia mengandungi terlalu banyak hormon dan antibiotik yang diberi dalam makanan ayam untuk mendapatkan hasil pengeluaran yang tinggi. Bahan kimia yang terkandung dalam ayam daging yang masuk dalam badan kita tidak dapat dicernakan atau tersimpan dalam badan selama 6 bulan. Ia akan menimbun dan menjadi toksid yang menjadi punca penyakit bertambah parah.

Selang selikan dengan makan ikan haruan sebagai lauk. (tiada bahan kimia).

Kos hidup mungkin tinggi kerana perlu mencari sumber makanan organik kerana itu adalah cara hidup yang selamat. Untuk mengurangkan kos, kita cari sayuran kampung seperti pucuk paku, pucuk ubi, pucuk keledek, pucuk ubi, bunga pisang, daun turi dimana itu semua adalah original tanpa ada penggunaan bahan kimia.

Jika kita boleh pelihara ayam kampung sendiri, itu lagi boleh nmenjimatkan.

Proses pemulihan bila menggunakan herba mungkin mengambil masa dan perlu kesabaran. Ubat moden juga sebenarnya tidak dapat menyembuhkan terutamanya sakit yang berat dan juga kanser, hanya menahan malah banyak kesan sampingan. Kembali kepada herba dan cara hidup semulajadi , elakkan bahan kimia. Penyakit datang sebagai ujian dan kifarah.

Terdapat tulisan berkaitan penggunaan herba perlulah tepat pada masanya. Ini menguatkan lagi kekuatan dan keberkesanan herba.


Posted by muizz130708 at 4:10 PM EDT
Updated: Monday, 17 August 2009 4:56 AM EDT
Post Comment | Permalink | Share This Post
Friday, 3 July 2009
Kunyit Putih Penawar kanser
Now Playing: Kunyit Putih
Topic: penawar dari kunyit putih
Selama ini kita tahu kunyit Putih digunakan untuk merawat kanser.
Link to Photo Album HERBA

Sebenarnya kunyit putih boleh digunakan untuk merawat strok. Pesakit yang menggunakan kunyit putih menunjukkan tindakbalas yang positif. Secara amnya ia merendahkan tekanan darah menjadi normal disamping merawat kecederaan dalaman dengan penyembuhan yang sangat radikal.

Sekiranya terdapat sesiapa saudara atau rakan terkena serangan strok samada ringan atau berat, segeralah cadangkan supaya mereka meminum jus dari kunyit putih. Walaubagaimanapun tradisi perubatan yang lain juga harus diteruskan iaitu berurut dengan pakar yang berpengalaman. Semua kaedah perubatan samada ubat moden atau herba dan urutan adalah bertujuan untuk melancarkan perjalanan darah. Fungsi Kunyit Putih dalam hal ini (strok) adalah untuk melancarkan perjalanan darah ke seluruh anggota yang telah tercedera disamping perawat kecederaan dalamam.


Posted by muizz130708 at 4:27 AM EDT
Post Comment | Permalink | Share This Post
Friday, 19 June 2009
POKOK NILAM
Now Playing: POKOK NILAM
Topic: POKOK NILAM

POKOK NILAM

Link to Photo Album HERBA

Pokok nilam amat jarang ditamam secara kormesial di malaysia. Kita juga mungkin tidak mengenali bagaimanakah rupa bentuk pokok nilam ini. Apa yang kita tahu pokok nilam boleh dijadikan sebagai membuat minyak wangi.

Dulu saya juga tidak mengenali pokok nilam ini sehinggalah saya membuat rujukan dalam laman web-laman web yang menerangkan rupa dan bentuk pokok nilam ini. Sebelum itu saya juga bertanya di mana-mana nurseri dan kawan-kawan serta orang tua-tua. Memang payah ditemui di nurseri-nurseri malah ada yang tidak mengenalinya. Bila saya bertanya pada salah seorang kenalan barulah beliau menunjukkan jenis pokoknya tetapi untuk memastikan benar atau tidak, saya membuat rujukan diinternet.

Pokoknya memang berbau harum. saya telah cuba menanam pokok nilam ini dimana ia mudah hidup asalkan mediumnya tidak kering. Saya juga cuba menanam diatas tanah tetapi hasilnya pokok yang saya tanam mati dan tidak sesubur pokok yang ditanam dalam bekas atau pasu.

 Saya tidak pasti jika pokok ini ditanam di jenis tanah yang berlainan seperti tanah bukit atau tanah liat. Saya rasa jika ditanam di atas tanah bukit atau tanah liat mungkin hasilnya berbeza , lebih subur dan medah hidup. Oleh kerana tempat saya jenis tanah adalah gambut, agak payah untuk menanam diatas tanah.

Walaubagaimanapun tanaman dalam bekas menunjukkan kesuburan yang luarbiasa. Ini memberi keyakinan kepada saya untuk menanam secara kormesial didalam bekas atau pasu. hanya kos penyiraman menjadi perkara yang perlu diambilkira.

Sekiranya anda perlukan benih nilam sila hubungi 012-7066365  Md Sudin atau e-mail : mdsudink67@yahoo.com

Benih nilam RM8.00 sepokok. Kos penghantaran RM7.00 (500gm) atau RM13.00 (1 kg) (untuk koleksi peribadi)

Benih Nilam RM3.50 sepokok (untuk tanaman komersial) minima order 1000 pokok. Kos penghantaran ditanggong oleh pembeli purata RM350.00

Jika anda berminat sila bank In

Maybank        101-271077-174

Sertakan maklumat lengkap pembayaran, nama dan alamat ke 012-7066365 atau e-mail:mdsudink67@yahoo.com

Lawati juga www.geocities.com/mdsudink67/tumbuhan.html

 


Posted by muizz130708 at 10:52 PM EDT
Updated: Thursday, 11 March 2010 1:17 AM EST
Post Comment | Permalink | Share This Post
Nilam
Now Playing: Hasil Pokok Nilam
Topic: POKOK NILAM

Hasil Pokok Nilam

Pokok Nilam yang kita tanam akan matang dalam jangkamasa 3-6 bulan. Biasanya pokok ini boleh tahan sehingga 1 tahun atau lebih. Masa yang sesuai untuk kita menuai adalah pada umur  6 bulan.

Pokok yang telah di harvest (tuai) elok ditanam semula ini kerana pertumbuhan setelah tuai tidak memberangsangkan. Tanaman baru lebih memberi hasil atau pertumbuhan yang lebih baik.

Semua bahagian dari pokok nilam adalah berguna. Hasil tuaian nilam kita akan buat apa? Berapakah hasil tuaian nilam sekiranya kita dapat 1000kg basah? Dimana kita nak hantar hasil tuaian kita?

 Sebelum kita memulakan sesuatu projek, adalah lebih baik kita melakukan kajian untung dan rugi, pasaran (permintaan) dan pembekal (anak Benih). Bekalan baja mudah diperolehi. Tetapi hasil yang kita perolehi nak dijual dimana. Sekiranya kita mempunyai pasaran sendiri, usaha kita haruslah dilakukan dengan bersunguh.

Nilam secara umumnya adalah digunakan sebagai bahan asas membuat minyak wangi. amat sedikit digunakan untuk perubatan walaupun datuk nenek kita telah menggunakan daun nilam untuk tujuan perubatan tetapi ia terlalu sedikit.

Harga pasaran minyak nilam adalah antara RM750.00 hingga RM1000.00 seliter. Adalah dianggarkan hasil minyak nilam yang diperolehi dari 1000kg nilam basah adalah 3 liter iaitu 0.3%  . Bahagian yang perlu diproses untuk dijadikan minyak pati nilam adalah daun dan batangnya. Peratus minyak yang paling tinggi terdapat pada daunnya terutama daun muda.

Untuk mendapatkan minyak pati Nilam kita juga boleh menggunakan nilam yang telah dikeringkan. Hasilnya juga adalah sama iaitu 0.3%.

 

 

 


Posted by muizz130708 at 5:01 AM EDT
Post Comment | Permalink | Share This Post
Friday, 21 November 2008
Kunyit Putih
Now Playing: nurseri herba
Topic: penawar dari kunyit putih

Dapatkan pelbagai benih-benih herba untuk koleksi anda.

1. Kunyit Putih

2. Kunyit Hitam

3. Kunyit Ulam (curcuma mangga)

4. Temu Lawak

5. halia Padi

6.Halia Bara

7.Temu Kunci

8. Kancing baju merah

9. Serai Wangi

10. Cekur

11. lipan bara

12. Pokok nilam,

13. pokok kecubung

14. pokok bonglai

15.pokok jerangau

16. Pokok larastu. (pokok ini seperti lalang. pangkal pokok seperti setrai. ia berbau harum. digunakan sebagai bahan campuran dalam bedak sejuk) menghasilkan bau yang harum.

 

Hubungi Md Sudin  017-7066365

e-mail : mdsudink67@yahoo.com

ketahui cara-cara membuat bedak sejuk


Posted by muizz130708 at 3:47 AM EST
Updated: Sunday, 23 November 2008 9:47 PM EST
Post Comment | Permalink | Share This Post
Thursday, 20 November 2008
HERBA DAN PENAWAR KUNYIT PUTIH
Now Playing: HERBA DAN PENAWAR
Topic: HERBA TOURS

KUNYIT PUTIH

Kunyit Putih adalah sejenis herba penawar kanser yang telah digunakan sejak turun temurun. Ia mengandungi bahan anti kanaser yang dikenali sebagai RIP (Ribosome Inacting Protein) dimana bahan ini akan menyaluti sel-sel kanser membantutkan sel kanser dari merebak.

Selain itu Kunyit Putih amat berkesan sekali untuk menyembuhkan luka-lika atau kudis. Ia amat baik untuk pesakit yang menderita kencing manis.

Dapatkan Kapsul Kunyit Putih RM30.00 untuk 50kapsul .                Harga basah RM50.00 (500gm) . Kering 35gm RM10.00 dan anak pokok dalam polybag RM8.00  Belanja Pos RM6.50 atau RM12.50 untuk berat 1 kg.

Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan khasiat kunyit putih sila layari laman web www.surimenara.webs.com atau www.uniplasma.webs.com

Hubungi kami : Uniplasma Enterprise   012-7066365  Md Sudin atau email:mdsudink67@yahoo.com


Posted by muizz130708 at 2:45 AM EST
Updated: Thursday, 11 March 2010 1:12 AM EST
Post Comment | Permalink | Share This Post

Newer | Latest | Older